Perjantaina illalla osallistuin Educa-messujen yhteydessä järjestettyyn TI-Nspire-koulutukseen. Yläkoulun opettajana minua on pitkään kiinnostanut osallistua CAS-laskinkoulutuksiin, mutta en ole koskaan tullut lähteneeksi. Nyt innostuin - osallistuminen koulutukseen todella kannatti!
TI-Nspire-tietokoneohjelmisto sisältää matematiikan ja luonnontieteiden eri osa-alueilla tarvittavat apuvälineet integroituna yhdeksi kokonaisuudeksi. Ylioppilaskokeen sähköistyessä opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää ohjelmistoa matemaattisen aineiden ylioppilaskokeissa. Ohjelmistoa käytetään Tanskassa laajasti lukiossa ja ohjelmiston hyödyntämistä on kokeiltu myös yläkouluissa.
Jos Tanskassa käytetään TI-Nspireä yläkoulussa, niin miksei myös Suomessa? Koulutuksessa löysin monia tilanteita omaan opetukseen, jossa voin hyödyntää ohjelmistoa. Opetuksen yhteydessä voin havainnollistaa oppilaille jatkossa teoriaa ohjelmiston avulla – niin algebrassa kuin geometriassakin. Ohjelmisto toimisi mielestäni loistavasti ylöspäin eriyttämiseen, jolloin motivoitunut oppilas voisi tuottaa tehtävien ratkaisuja tietokoneella vihkon sijasta. Ohjelmistoon tutustuminen jo yläkoulun aikana on mielestäni monille oppilaille hyödyllistä tulevan lukio-opiskelun tueksi. Lisäksi koko luokan kanssa voisi ohjelmistoa hyödyntää mielekkäästi esimerkiksi yhtälöiden ratkaisun tutkimiseen, suorien kulkemisen tutkimiseen sekä geometrian tehtävien konstruointiin.
TI-Nspire-tietokoneohjelmisto tarjoaa todella paljon käyttömahdollisuuksia, mutta peruskäyttö koulutuksen perusteella näyttää olevan melko helppoa. Huomasin ilokseni koulutuksessa, että itse asiassa tietokoneohjelmiston käyttäminen matematiikan tehtävien ratkaisemiseen ei pelasta heikkoa eikä epämotivoitunutta oppilasta. Ohjelmiston käyttäminen vaatii matematiikan teorioiden hyvää ymmärtämistä ja haastaa pohtimaan matematiikan asioita laajemmin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti