lauantai 17. tammikuuta 2015

Aidot kohtaamiset

Digitalisoituvassa koulussa ei saa unohtaa inhimillisyyttä. Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Monet oppilaat elävät maailmassa, jossa Facebook, Instagram ja WhatsApp piippailee jatkuvasti taskussa. Kuvia pitää ottaa ja jakaa itsestä sekä kavereista. Työssä käyvillä aikuisilla on edellä mainittujen vapaa-ajan palveluiden lisäksi mm. työsähköposti, työkännykkä, työkalenteri ja verkkopalaverit. Nämä kaikki vievät aikaa aidoilta kanssakäymisiltä ja rikkovat aitoja kohtaamisia arjessa.

Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen pohtii Näkökulmia-kirjoituksessaan internetin vaikutuksia ihmisten keskittymiskykyyn.

”Internetin vaikutuksia aivoihin tutkineen Nicholas Carrin mukaan digitaalinen maailma heikentää ihmisen kapasiteettia tietoiseen tiedonhankintaan, analyyttiseen ajatteluun ja pohdintaan. Netti ja työelämän käytäntöjen muutokset pirstaloivat tietoa ja tekevät keskittymisen vaikeaksi aivoillemme; tietoa seulova työmuisti pystyy prosessoimaan kerralla vain 2–4 asiaa.”

Luonnontieteiden opiskelu edellyttää juuri jutussa mainittuja tiedonhankinta taitoja, analyyttiseen ajattelun taitoa sekä kykyä pohtia ongelmia eri näkökulmista. Kuinka jatkossa parhaiten tuemme nuoria keskittymään opiskeluun?

Kiireisessä yhteiskunnassa arjen hyvät kohtaamiset nousevat merkittävään rooliin. Jenni Kallio kirjoittaa Palomacorenton blogissa, että turvallisuudentunne parantaa oppimista koulussa. Jutussa on paljon hyviä ideoita, jotka kannattaa meidän jokaisen opettajan huomioida työssämme, joilla voimme tukea oppilaiden turvallisuuden tunnetta koulussa. Kallio on myös kirjoittanut oppaan itseluottamuksen kasvattamisesta koulussa, joka on tilattavissa verkon kautta. Oppaassa on paljon vinkkejä oppilaiden itseluottamuksen parantamiseen ja tukemiseen. Kun oppilas luottaa itseensä ja omiin kykyihinsä, hän pääsee parhaisiin mahdollisiin tuloksiin opiskelussa. Oppaan mukaan ”olen hyvä/huono”-ajattelumallin sijaan kannattaa valita ”miten tulen paremmaksi”-asenne, jolloin on helpompi epäonnistumisten jälkeen ponnistaa eteenpäin kohti uusia tavoitteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti