sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Yhteistyönä eriyttämistä ja työelämätaitoja

Hämeenkylän koulun 8.-luokkalaisten matematiikkapaja tarjoaa Tuomelan koulun 6.-luokkalaisille ylöspäin eriyttämistä matematiikassa jokaisen oman kiinnostuksen mukaan. Lisäksi pajatoiminta antaa 8.-luokkalaisille mahdollisuuden tutustua ohjaamiseen. Oppilaiden yhteistoiminta on ylittänyt ohjaavien opettajien odotukset jo ensimmäisen kuukauden aikana.

Luokka-asterajat ylittävä matematiikan eriyttäminen sai alkunsa syksyllä 2014 Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla julkaistusta Kirsti Lonkan ja Esko Hannulan kirjoituksesta teemalla ”Työelämän taitoja on syytä opettaa jo peruskoulussa”. Heidän mukaansa teknologiaosaamisen ylikorostamisen sijaan kannattaa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota koululaisten ilmaisutaitoon, päätöksentekokykyyn, tiimityöhön ja johtamiseen. Näitä taitoja opitaan jo tällä hetkellä koulussa, mutta tulevaisuudessa olisi varmasti tarpeen korostaa työelämässä tarvittavia keskeisiä taitoja enemmänkin.

Yhteistyö opettajien välillä sai alkunsa, kun Hämeenkylän koulun perinteiseen LUMA-viikon tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä Tuomelan koulun 6. luokan luokanopettaja Henna Niiranen kyseli vinkkejä oppilaiden omaan tahtiin opiskeluun matematiikassa. Kirjoittelimme erilaisista vaihtoehdoista sähköpostitse, ja tässä yhteydessä syntyi loistoidea: 8. luokan matematiikan ryhmä voisi toteuttaa matikkapajan Tuomelan koulun 6.-luokkalaisille.

Joulukuussa Timo Järvenpää esitteli 8. luokan matematiikan ryhmälleen suunnitelman keväällä toteutettavasta pilottiprojektista, jonka tarkoituksena olisi kehittää työelämässä tarvittavia taitoja. Oppilaat jakautuivat itsenäisesti neljään tiimiin, joista jokainen tiimin tehtävä olisi vastata tunnin mittaisesta pajasta kerran kuukaudessa tiistaiaamuna. Päädyimme tarjoamaan kahden tasoisia pajoja kuudennen luokan oppilaille. Tiimin sisällä kahdeksasluokkalaiset oppilaat itse valitsivat, minkä tasoista pajaryhmää halusivat ohjata. Toisessa pajassa oppilaat tutustuvat 8.-luokkalaisen ohjaajan kanssa yläkoulun ensimmäisen kurssin (Luvut ja laskutoimitukset) materiaaliin, jossa osittain kerrataan alakoulun matematiikan asioita. Toisessa pajassa puolestaan eriydytään selkeästi ylöspäin tutustumalla lukujonoihin, funktioihin ja yhtälöihin.

Ohjaaminen tulee olemaan tulevaisuudessa tärkeässä roolissa työelämässä, kun tietoa ja taitoa jaetaan työpaikoilla. Neljästä eri tiimistä olevat oppilaat vastaavat yhdessä tietyn kuudesluokkalaisten ryhmän ohjaamisesta, joten heidän tulee viikoittain keskustella, miten ryhmän opiskelu etenee. Lisäksi ohjaavien oppilaiden tulee suunnitella pajaryhmän toiminta jokaiselle kokoontumisviikolle ohjattavan ryhmän tarpeiden ja etenemisen mukaan.

Projekti alkoi joulukuussa, kun pajoja ohjaavat oppilaat tapasivat ryhmänsä Tuomelan koulussa. Kävimme yhdessä oppilaiden kanssa läpi projektin ajatuksen ja tutustuimme toisiimme pelaillen ryhmissä lautapelejä. Pajatoiminta alkoi virallisesti tammikuun alussa. Aluksi oli jännitystä ilmassa, mutta oppilaat kuitenkin kertoivat suhtautuneensa projektiin positiivisesti ja odottaneensa työskentelyn alkamista innolla.

Ensimmäisten kokoontumisten jälkeen pajatoiminta oli pian tuttua sekä 6.- että 8.-luokkalaisille, jolloin tunnelma pajoissa on ollut ensimmäisiä pajatunteja vapautuneempi. Jokaiselle ryhmälle on varattu koululta oma tila, jossa ryhmä kokoontuu ratkomaan tehtäviä. Oppilaiden yhteistyö on sujunut saumattomasti. Ryhmien toiminta ylitti ohjaavien opettajien odotukset jo ensimmäisen kuukauden aikana. 8.-luokkalaiset ottivat hienosti vastuuta ryhmän toiminnasta, ryhmän jäsenet neuvoivat toisiaan tehtävissä ja ryhmissä tuntui olevan mukava oppimisen ilo.

Kaikkien kuuden ryhmän ohjaavat oppilaat kokoontuivat matematiikan tunnilla helmikuun alussa pohtimaan ensimmäisten neljän viikon kokemuksia. Tehtävänä oli pohtia hyvin menneitä asioita sekä kehityskohtia oman ryhmän toiminnassa. Kaikki ryhmät olivat hyvin tyytyväisiä projektiin ja 6.-luokkalaisten toimintaan ryhmissä. Tärkeimpänä kehityskohtana ryhmät kokivat vuorovaikutuksen lisäämisen ryhmien toiminnassa. Ohjaajat kaipaavat enemmän keskustelua matematiikasta ryhmien tapaamisiin.

Seuraavien neljän viikon teemaksi päätimme ottaa erään ohjaajatiimin kehitysidean: ”Enemmän puhetta, vähemmän työtä!” Tavoitteena on opetella keskustelemaan matematiikan tehtävistä ja kysymään entistä enemmän apua tehtäviin. Helmikuun alussa päädyimme aloittamaan kaikki pajatunnit jatkossa lyhyellä pelituokiolla. Peleinä ovat olleet mm. matematiikka-alias, tablet-peli Math Duel, peilipeli ja Kuutigo, jotka herättävät tiimissä aamu-unisimmatkin oppilaat matematiikan pariin.

Kahdeksasluokkalaiset oppilaat ovat pohtineet, miltä tuntuu toimia opettajana. He ovat huomanneet, että on opittu yhteistyötaitoja ja opettaminen on tuntunut hienolta: ”Opettaminen on ollut hauskaa ja olemme itsekin oppineet matikkaa ja yhteistyötä. Opettajana on ollut ihan jees ja se on rennompaa ’opiskelua’. Opettavaa itselle ja mukavaa vaihtelua.”

Kuudesluokkalaiset ovat pitäneet kahdeksasluokkaisia hyvinä opettajina matematiikkapajassa. He kokevat, että on mukavaa opiskella pienessä ryhmässä, jossa on apua heti saatavissa: ''Ihan kivalta. Kasit ovat koko ajan paikalla ja he auttavat jos pyytää.”

Sekä kuudes- että kahdeksasluokkalaiset oppilaat haluaisivat rohkaista opettajia kokeilemaan matematiikkapajoja: ”Kannattaa aloittaa, koska kutoset oppii seiskan matikkaa ja se ei ole niin vaikeaa yläasteella. Se on hyödyllistä.” ”Aloita ihmeessä, molemmille osapuolille paljon hyötyä.”

Ryhmistä huokuvaa oppimisen iloa ei voi kuvailla sanoin, vaan se pitää kokea!

Artikkeli julkaistu Dimensiossa 3/2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti