Kokeet ovat hyvin perinteinen tapa mitata oppilaiden osaamista. Seuraavassa pohdintoja kokeen roolista oppimisen mittarina.
Omana aikanani yläkoulussa pidettiin koe, kun kurssin asiat oli opiskeltu. Oppitunnit olivat hyvin opettajajohtoisia, jolloin oppilas saattoi olla aktiivisesti mukana keskusteluissa ja osoittaa viittaamalla osaamistaan. Tunneilla käytettiin myös oppilaita aktivoivia ryhmätöitä. Tuntui kuitenkin, että kokeella mitattiin todistuksen arvosana kurssin päätteeksi. Hyvällä tuntiaktiivisuudella sain monesti nostettua aineiden arvosanoja.
Uusi opetussuunnitelma edellyttää oppijan aktiivista roolia sekä osaamisen arvioinnin monipuolisuutta. Omana kouluaikanani ei voinut puhua ainakaan kaikissa aineissa monipuolisesta osaamisen osoittamisesta. Opettajuuden muutoksessa muuttuvat työskentelytavat oppitunneilla, mutta samalla myös arvioinnin on muututtava monipuolisemmaksi. Kun oppimista muuttaa oppijalähtöiseksi ja oppija seuraa oppimispolkua, on kokeen rooli pohdittava uudelleen.
Onko koe ylipäätään hyvä mittari osaamisen mittaamiseen? Opettajana ensimmäiset 9 vuotta tein kokeita pääasiassa yksinään. Mielestäni laatimani kokeet olivat hyviä mittaamaan oppilaiden osaamista. Nyt olen viimeisin puolentoista vuoden aikana havainnut, että kokeeni eivät varmasti olleet hyviä mittaamaan ainakaan kaikkien oppilaiden osaamista.
Onko kokeet este aidosti monipuolisen arvioinnin kehittämiselle vai onko kokeet luonnollinen osa monipuolista arviointia? Oman kokemukseni mukaan monipuolisen arvioinnin kehittäminen, kun koe on osana arviointia, on melko haastavaa kokeiden historiallisen roolin vuoksi. Huoltajat ja oppilaat pitävät tavallisesti kokeiden roolia kohtuuttoman suurena osaamisen osoittamisena, jolloin mm. oppimisen aikana ja kotona osoitettu osaamisen sekä projektityöskentelyn pohjalta saatu näyttö osaamisesta on haastavaa ottaa vahvasti mukaan arviointiin. Toisaalta koe on hyvä osa monipuolista osaamisen osoittamista, jos sen rooli ei ole liian merkityksellinen.
Olen vuoden ajan kokeillut oppilaiden fysiikan osaamisen arviointia ilman kokeita. Kokeettomuus vaatii opettajaa luottamaan omaan ammattitaitoonsa oppilaiden osaamisen monipuolisessa arvioinnissa. Matematiikan osaamisen arvioinnissa näen kokeella vielä roolin, vaikka matematiikan arvioinnissa tulee olla aiempaa enemmän monipuolisia tapoja osoittaa osaamistaan.