sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Tabletit yhteiskäytössä

Kouluihin tuodaan opetuksen tueksi tabletteja, jotka on alun perin suunniteltu henkilökohtaiseen käyttöön. Kouluissa tabletteja joudutaan käyttämään tunneittain eri oppilaiden kanssa. Kouluissa olevissa tietokoneissa ja kannettavissa on jo pitkään oppilailla ollut henkilökohtaiset profiilit, joihin kirjaudutaan omilla tunnuksilla. 

Kun tabletteihin ei voi luoda oppilaille omaa profiilia eikä kytkeä muistitikkua, on turvauduttava tallentamisessa pilvipalveluiden käyttämiseen. Koulumme oppilailla on käytössään OneDrive, jonne töitä voi tallentaa. OneDrive mahdollistaa töiden jatkamisen joustavasti myös vapaa-aikana, kun pilvipalveluun pääsee myös kaupungin tietoverkon ulkopuolelta. Tabletille on ladattavissa mm. Office-työvälineohjelmia appseina. Appsien käyttäminen ja työn tallentaminen pilveen edellyttää oppilaan kirjautumista appsiin omilla tunnuksilla. 

Tablettien käyttäminen yhteiskäytössä edellyttää, että oppilas huolehtii kaikkien käyttämiensä appsien nollaamisesta ennen tunnin päättymistä, jotta kirjautumistiedot poistuvat laitteelta. Henkilökohtaisessa käytössä idea on juuri toinen, eli kaikki appsit muistavat käyttäjän kirjautumistiedot ja työskentely on joustavaa. Kirjautumistietojen poistaminen on oppilaille siis opetettava. Opettamisen motiivina ei ole työelämätaidot, kun työelämässä kaikille työntekijöillä tulee olemaan jatkossakin henkilökohtaiset laitteet.

Sosiaalisen median palveluihin en oppilaina kirjautuisi yhteiskäyttötableteilla ollenkaan, jos sen käyttäminen ei liity oppimiseen oppitunnilla. Olen pohtinut, että kenellä on vastuu tabletille auki jääneestä some-profiilista, jota seuraavan tunnin oppilas väärinkäyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti