Minulla oli mielenkiintoinen mahdollisuus viime lukuvuonna olla mukana kehittämässä ja muokkaamassa matematiikan opetussuunnitelman tavoitteiden vuosiluokkaistamista, joka on koulutuksenjärjestäjän vastuulla. Olen ollut mukana myös edellisillä kerroilla, kun olemme muokanneet tavoitteiden vuosiluokkaistamista.
Tähänastiset mallit ovat niin sanotusti poluttaneet tavoitteiden opiskelua vuosiluokille. Tällöin käytännössä joka 7-9 vuosiluokalla suurin osa kahdestakymmenestä matematiikan tavoitteesta on mukana vuoden opiskelussa. Opettajan ja oppilaiden on todella vaikeaa pitää vuoden aikana mielessä esim. 15 matematiikan opiskeluun liittyvää tavoitetta. Varsinkaan oppimisen arviointi näiden kaikkien tavoitteiden mukaan on todella raskasta eikä oppilas havaitse miten on jokaisessa tavoitteessa kehittynyt vuoden aikana.
Tällä kertaa lähdimme työryhmässä tavoittelemaan kaikkien matematiikan tavoitteiden vuosiluokkaistamista siten, että jokainen olisi vain yhdellä 7-9 vuosiluokkalla. Luonnokseen saimme palautetta koulutuksen järjestäjän opettajilta, joiden pohjalta päädyimme muokkaamaan vuosiluokkaistamista siten, että kaksi tavoitetta (T2 ja T4) ovat jokaisella vuosiluokalla.

.png)
Olen visualisoinut 7-9 vuosiluokkien matematiikan tavoitteet posteri-muotoon, jonka voi tulostaa vaikka oppimistilan seinälle yhteisesti nähtäville.
Miten saan näkyviin ensi lukuvuonna oppilaille vuosiluokkaistetut tavoitteet, jotta oppimista tehdään tavoiteperusteisesti. Osa tavoitteista sisältää matematiikan sisältöjen oppimista, joiden arviointi perinteisillä menetelmillä mahdollista. Osa tavoitteista liittyy matematiikan oppimisen taitoihin, joiden arviointiin tarvitaan toisenlaisia keinoja. Ensi lukuvuonna saan Qridin mukaan matematiikan opiskelun ohjaamiseen, jonka avulla oppilaat myös tekevät itsearviointia taitojen kehityksestä sekä pystyn antamaan oppilaille arviointia tavoitteista.